Naar aanleiding van één van onze laatste podcasts om foto’s uit het archief te halen, stuit ik op een reeks “Croyance démolue” of stuk gegooid geloof. Eigenlijk kan dit kaderen binnen een blogpost over urbex, cursus digitale of analoge fotografie of zelfs een blog rond filosofie.
In dit blogartikel doe ik lekker mijn ding en probeer ik te graven in mijn herinneringen om mijn ervaringen met jullie te delen.
Urbex fotografie in Liège
Ik ben in Liège (Luik) en heb “toevallig” mijn fototoestel mee, een Panasonic DMC-FZ5. Eén van de betere digitale compactcamera’s van het moment. We onthouden even dat de fotoreeks dateert van februari 2006. Een tijdje geleden, hé. Past perfect in de maandopdracht van december voor onze podcast Fotolief.
Nu wil ik iets vertellen over deze urbex reeks en kan ik me niet meteen herinneren in welke straat de kerk staat.
Ik pas een techniek toe die vele urbex-fotografen toepassen. Geduldig zoeken naar de juiste locatie via Google Street View in combinatie met de satelliet beelden. Je kan niet altijd geluk hebben als je onderweg een vervallen gebouw ziet.
Minuten lang doe ik erover, want Liège (Luik) is geen kleine stad, maar ik herinner me nog ongeveer waar is toen was. Uiteindelijk vind ik de kerk. Het is de Saint-Jean-Baptiste in Flémalle Grande, rue de l’Eglise 17. Flémalle ligt een beetje buiten Luik.
In 2006 is de kerk al in verval en is het een perfecte locatie om te gaan urbexen. Alleen had ik toen geen tijd om dit te gaan doen. Als ik nu informatie op zoek over de Saint-Jean-Baptiste kerk in Flémalle Grande dan begrijp ik de urbex fotografen.
Je moet weten dat urbex fotografen de locatie van het gebouw niet delen.
Waarom deel ik de locatie toch en overschrijd ik een regel binnen urbex fotografie
Eigenlijk overtreed ik de “holy grail” binnen urbex fotografie omdat ik het jammer vind dat vandalen deze historische gebouwen vernielen of voorwerpen stelen.
Zo is het ook met de Saint-Jean-Baptiste kerk in Flémalle Grande (Liège of Luik). In 2006 is de kerk al in verval en buiten gebruik, in 2020 is dit nog steeds het geval. Alleen vind ik nu nog een artikel terug waar ik lees dat vandalen de pijpen van het orgel hebben gedemonteerd en hebben proberen te verkopen ten belope van €80 per pijp.
Dit is echt schandelijk! Wat heb je nu aan vandalisme? Het weerhoudt ons, (urbex) fotografen, om de realiteit vast te leggen voor de geschiedenis.
Stuk gegooid geloof of croyance démolue in Luik
Vele locaties binnen de urbex fotografie zijn vervallen gebouwen (oude papierfabriek) of verwaarloosde voorwerpen zoals deze uitgerangeerde locomotief. Vergane glorie. Ook de kerk in Flémalle Grande nabij Liège. Toch loont het de moeite om die vervallen gebouwen vast te leggen.
Ik geloof dat ieder object een eigen ziel heeft of zoals ze het zo mooi zeggen in het Frans “la croyance que tout objet a une âme”.
Dat is voor mij één van de wezenlijke zaken binnen fotografie. Er is geen onderwerp te groot of te klein. Het is net de kunst om ieder onderwerp mooi tot zijn recht te laten komen.
Eigenlijk zou dit in iedere digitale of analoge cursus fotografie aan bod moeten komen. Een klein beetje filosofie om stil te staan bij je onderwerp.
Jammer genoeg ben ik de kerk niet binnen gegaan, want ik merk dat een collega fotograaf dit wel heeft kunnen doen en het levert mooie beelden op.
Bij urbex staat de tijd stil. Soms lijkt het wel of de mensen alles plots verlaten. Alsof ze moeten vluchten. Alles aan het lot overlaten. Ze hebben geen geloof meer. Hun geloof is stuk gegooid. Leur croyance est démolue.