In augustus heb ik de gelegenheid om een luchtballonvaart mee te maken in de streek van de Loire. Die dag is voor mij eeuwig gegrifd in mijn geheugen als één van de meest geweldige ervaringen in mijn leven.
Het begint vroeg…. Zeer vroeg. Met slechts enkele uren slaap worden we om 05u00 ’s morgens verwacht aan tafel. Om 05u45 vertrekt immers onze bus.
Ik ben niet alleen met die kleine oogjes. Vele reisgezellen kampen met hetzelfde probleem. Maar niet getreurd. Er staat iets geweldigs op het programma, een luchtballonvaart over de Loire.
Luchtballonvaart in de Loire streek is populair
Een ballonvaart in de Loire streek is een populair event. Vele toeristen willen met een luchtballon varen. Terecht, want de Loire streek ontleent zich hier perfect voor. Je hebt geweldige uitzichten over het landschap en de kastelen. Wij stijgen iets verder dan Amboise op.
Het kasteel van Amboise
In Amboise staat een kasteel met een eeuwenoude geschiedenis. Het start allemaal in de elfde eeuw. In 1431 wordt de toenmalige eigenaar, Lodewijk van Amboise, gearresteerd vanwege samenzwering tegen de koning van Frankrijk. Sindsdien komt het kasteel in handen van de koninklijke familie.
Het hoogtepunt beleeft het kasteel onder François I. Deze vorst was bevriend met niemand minder dan Leonardo Da Vinci. Deze laatste verbleef er tot zijn dood in 1519. Leonardo Da Vinci ligt begraven in het kasteel van Amboise.
Hoe werkt een luchtballon eigenlijk ?
Bij aankomst zie ik dat er twee luchtballonnen klaar liggen. Met een generator wordt er nu lucht ingeblazen. Wanneer er voldoende lucht in de ballon aanwezig is, wordt de lucht nadien verwarmd met de gasbranders. Geleidelijk aan komt de ballon naar omhoog. Warme lucht is lichter dan koude lucht. Als er voldoende warme lucht aanwezig is, stijgt de ballon op. Fantastisch dat zo een ballon zoveel mensen kan vervoeren.
Volgens onze kapitein Fédérico weegt de ballon met de mand ongeveer 700 kilo. Doe daar dan nog een tiental personen bij en je zit al snel over de 1000 kilo die door een luchtballon naar omhoog wordt getrokken.
Tijd om aan boord te stappen en om te vertrekken.
Is een ballonvaart eng ?
Onze kapitein Fédérico van Aérocom Montgolfière is een ervaren man met een streepje zwarte humor. Perfect om de stress en de zenuwen bij sommigen weg te nemen. Zelf ervaar ik een positieve adrenaline. Een ballonvaart staat immers al jaren op mijn bucket list en hiermee kan ik het (eindelijk) afvinken.
Op de vraag of er dikwijls ongevallen gebeuren met luchtballonnen, antwoordt Fédérico dat het fifty-fifty is en dat het gisteren goed afgelopen is… 😉
Ik kan je garanderen dat we nooit in gevaar zijn gekomen en dat onze kapitein een vakman is. Nooit heeft er iemand aan boord schrik gehad of zijn we in gevaar gekomen.
Een leuk weetje over Fédérico. Hij is Italiaans kampioen ballonvaart geweest in 2015 en 2016.
Hoe snel en hoe hoog vaar je met een luchtballon ?
Eigenlijk vliegt zo’n ballon best wel snel. Onze kapitein zei dat we regelmatig 35 km/u hebben gevlogen. Dat gaat vooruit, zonder dat je het merkt.
Natuurlijk vliegen we niet de hele tijd aan die snelheid. Doordat we soms naar beneden duiken om te scheren over het water en dan weer de hoogte inklimmen om te genieten van het uitzicht, is dit natuurlijk niet met 100% zekerheid vast te leggen. Alleszins
Is het koud tijdens een ballonvaart ?
Ook ik heb mijn trui klaar gelegd om aan te doen tijdens de ballonvlucht. Maar op aanraden van onze reisbegeleidster neem ik hem toch niet mee. En gelukkig maar. Zelfs op enkele honderden meters hoogte heb ik het niet koud. Ik ben blij dat ik de trui in het hotel heb laten liggen, want anders was het maar extra ballast.
Waarom geen luchtballon overdag ?
Wanneer we geland zijn en door de chauffeur (helper van de organisatie) opgepikt worden, vraag ik hem op welk moment van de dag ze de meeste ballonvaarten organiseren. Hij antwoordt dat het voornamelijk ’s morgens , bij zonsopgang, of ’s avonds, bij zonsondergang, is. Enerzijds omdat je dan de mooiste panorama’s hebt, maar ook omdat er dan nog geen thermiek (meer) is die de ballon naar ongekende hoogtes of richtingen zou uitsturen. De natuur ontwaakt stilaan of gaat geleidelijk aan slapen.
Het liefst vliegt hij ’s morgens. Om verklaarbare redenen natuurlijk. De ballon moet immers nog opgevouwen en geborgen worden. En dat doet hij liefst met zonlicht 😊
Klassieke en abstracte foto’s van het landschap
Vanuit een luchtballon zie je natuurlijk over alles heen. Je hebt een fantastische horizon. Tegelijkertijd laat het je ook toe om enkele abstracte foto’s te maken van het landschap dat onder je voorbij glijdt.
Een ballonvaart in de Loire streek, een absolute aanrader
Een ballonvaart, al dan niet in de Loire streek, is een absolute aanrader. Eenmaal je boven de bomengrens bent, is het genieten blazen van het uitzicht. Als niemand babbelt, hoor je niets. De wereld is aan het ontwaken. Enkel de gasbrander spuuwt af en toe lawaai uit. Een ideaal moment om alles, letterlijk en figuurlijk, te overschouwen.
Tot een volgende keer 😊