Vorige week begint Jochem de podcast met het uitkloppen van zijn sokken…. Deze week starten we met een andere quote :-)
Zo start onze internationale gast onze 23° podcast.
Deze week hebben we onze virtuele vriend, Martijn op bezoek. Martijn van de Polder is afkomstig uit Zwolle, het Midden-Oosten van Nederland (of hoe bedoel je dat eigenlijk, Martijn?, nvdr :-) )
Eén ding is zeker:
En dat is wel leuk om te horen.
Wat is Fotowedstrijd.club en hoe is dit tot stand gekomen?
Martijn vertelt dat hij in 2009 samen met Coen (Coen de Heer) een website over fotografie opstart, Dialicious.nl. Nu is deze website verandert in Fotowedstrijd.club.
Martijn en Coen zijn twee hobbyfotografen, zoals Jochem en ik, en gaan dikwijls op pad om foto’s te nemen. In het begin gaan ze samen de stad in en fotograferen ze er op los. Het is een vrijblijvende uitdaging tussen beide vrienden.
Maar naderhand wordt het clubje groter en zo ontstaat de idee om elkaar te challengen en opdrachten te geven. Dit resulteert al vrij snel in een website, Dialicious.nl (het huidige Fotowedstrijd.club), waarbij er een maandelijks thema komt.
Reageren en beoordelen doe je anoniem. Dus geen gedoe met de vriendjespolitiek en het aantal “likes”. Neen! Terug naar de foto zelf. Back to basics. Elkaars foto’s beoordelen. Zo objectief mogelijk.
Op deze manier blijft de fotograaf anoniem maar kent de fotograaf wel diegene die de reactie plaatst. Er zit een algoritme in verwerkt die de “likes” opneemt maar ook de reacties worden beoordeeld. Nadien volgt nog altijd een persoonlijke jury beoordeling.
Tien jaar lang thema’s kiezen is niet evident. Martijn werkt met een Trello-bord om zichzelf te inspireren. Op deze manier kunnen ze enkele maanden vooruit. Ze geven zichzelf nog een extra uitdaging, want ze willen geen tweemaal hetzelfde thema. Als dat maar goed gaat… Het lijkt ons niet evident te zijn. Ondertussen zijn ze al aan hun 128° maandthema. Deze maand november 2019 is het “tegenlicht”.
Zowel Jochem als ik beseffen dat dit een huzarenstukje is. Al 130 keer een nieuw thema bedenken, zonder dat het een herhaling is…
Wat vindt Martijn van Fotolief?
Briljante zet dat we ermee begonnen zijn, het valt niet mee om een audio medium te gebruiken om te praten over fotografie, dus moet je onze blog erbij nemen om meer te weten. Dat is een leuke twist.
Sven zegt dat je terug naar de basis moet gaan om de foto in detail te beschrijven. Waar de foto ook genomen is, binnen- of buitenland. Op vakantie of tussendoor.
Liefde voor fotografie. De foto’s zijn ons lief. De naam is geboren tijdens onze rit naar Duinkerke, onze eerste podcast.
Waarom Martijn zijn spiegelreflex overboord gooit?
Met de geboorte van zijn tweede kind beslist Martijn om fototoestel thuis te laten. Je kan niet altijd alles meeslepen in de kinderwagen. Het fototoestel blijft dan ook thuis. Iphone 5S als alternatief, Martijn accepteert dat foto’ niet altijd even goed resultaat geven, zoals portretten, vreemde witbalans, scherpte missen,… Martijn aanvaardt dat het gemak zwaarder weegt dan de kwaliteit van de foto’s.
Is smartphone nog altijd the holy grail?
Martijn gebruikt nu ook een systeemcamera. Enkel wanneer hij een mooie print wilt maken of foto’s wilt nemen voor klanten. Martijn is nog altijd actief als grafisch ontwerper. Voor deze bewuste momenten kiest hij voor een hogere kwaliteit. De familie momenten (op vakantie of een wandeling op het strand of in het bos) blijft hij fotograferen met zijn smartphone.
Kwaliteit van smartphone verbetert
Martijn startte zijn carrière als smartphone fotograaf met een IPhone 6S. Toen een ware kanjer. Momenteel heeft hij zich een Iphone 11 gekocht. Van 1 lens naar 3 lensen is een gigantisch verschil.
Vroeger wist Martijn perfect wat hij van zijn smartphone als resultaat kon verwachten. Nu moet hij nog een beetje zoeken.
Hij vertelt ons dat de beperking van de camera van je smartphone de manier waarop je naar je onderwerp kijkt beïnvloedt . Dit kan Sven beamen. Tijdens zijn vakantie in Spanje is dit duidelijk geworden tijdens de maandopdracht “fotografeer met je smartphone”.
Jochem is het er niet mee eens. Volgens hem past de smartphone zichzelf aan de omstandigheden. De kracht van de smartphone is er de laatste jaren fel op vooruit gegaan. Er zit mee rekenkracht in je GSM toestel. Dit kan wel eens de disruptor worden voor de klassieke fotomerken zoals Canon, Nikon, Fuji, Panasonic, Sony,…
Worden de fabrikanten van de huidige fototoestellen de nieuwe Kodak?
Vandaag hebben de klassieke fotomerken nog een voorsprong met een grotere sensor en een gigantische lens, maar de smartphone scoort wel met een kleinere sensor en kleinere lens. It’s all about computational science.
Jochem ziet zichzelf wel nog niet een huwelijk fotograferen met een smartphone.
Nochtans waagt Peter McKinnon, beroemd Canadees fotograaf en vlogger, zich er al wel aan. Dit kan je zien in onderstaand filmpje.
Is er een bezorgdheid dat alle foto’s met smartphone gaan vervlakken?
Martijn is het niet eens met deze stelling. Je kan je eigen signatuur behouden. Martijn zelf weet perfect hoe een beeld er uit zal zien als hij zijn smartphone gebruikt.
Je hebt je eigen manier van kijken naar de werkelijkheid. Je hebt je eigen stijl van nabewerken. Zelfs wanneer je iedereen met dezelfde smartphone laat fotograferen, ga je toch nog verschillende beelden krijgen.
Hier krijg je nog enkele tips mee om met de IPhone 11 te gaan fotograferen.
Vergelijking tussen IPhone 11 en Nikon Z7
Jochem las net nog een artikel waarbij deze twee giganten tegenover elkaar werden geplaatst. De IPhone 11 kwam eigenlijk als winnaar uit de vergelijking.
Ook in het hierna volgend filmpje komt de IPhone er niet zo slecht uit. Toch geeft de fotograaf de voorkeur aan een spiegelreflex of een systeemcamera.
De Nikon Z7 neemt maar 1 foto daar waar de smartphone er meerdere tegelijk neemt. Hierdoor is het resultaat beter. En dit alles te wijten aan de computerkracht of computational science.
Toch zijn er nog enkele minpuntjes aan de smartphone:
het is even kostbaar als een spiegelreflex of systeemcamera,
smartphone is ook onderhevig aan “slijtage”,
je kan wel gebruik maken van de WIFI van het fototoestel om je foto’s over te zetten op je smartphone, maar wat doe je als de verbinding niet stabiel is
Nabewerken met de smartphone of op desktop?
Martijn vindt het een heel gedoe om foto’s na te bewerken op desktop. Wel geeft hij eerlijk toe dat het al enkel jaren geleden is.
Toch blijft het voor hem een heel gedoe om de foto te bewerken: overzetten naar je computer, iedere foto bewerken om dan vervolgens te exporteren en te bewaren.
Daar heeft hij natuurlijk een punt. Voor Sven daarentegen blijft het plezierig. Maar hij is opgegroeid in DOKA (donkere kamer) met spoelbaden, vergroter, proefafdrukken, fixeermiddel,… Verder vindt Sven dat hij op computer meer controle houdt over de nabewerking.
Sinds de nieuwste update van IOS vindt Martijn dat je al heel veel kunt doen met de standaardfuncties.
Om zijn eigen foto’s te bewerken maakt Martijn vervolgens ook nog gebruik van Snapseed (voor fine tuning) en TouchRetouch om vlekjes weg te werken. Het voordeel van deze laatste app is dat je rechtstreeks vanuit de bibliotheek kunt werken en het programma gebruiken.
SKRWT om de scheven lijnen van de gebouwen recht te trekken.
Maandopdracht van Fotolief doet Martijn terug denken aan vroeger
De huidige maandopdracht van Fotolief (zelf portret) doet Martijn terug denken aan hun eerste foto opdracht. Dat was toen ook “zelf portret”.
Martijn werkte toen nog in de wereld van tuinarchitectuur en lonkte naar het beroep van grafisch vormgever. Hij nam toen een foto waarbij hij beide werelden combineerden: kleurpotloden en krokussen.
Groen en grafisch komen samen: de kleuren van potloden zijn dezelfde als die van de krokussen.
Nieuwe samenwerking tussen Fotowedstrijd.club en Viewfinder
Martijn daagt ons op het laatste nog uit: “We moeten een gezamenlijke challenge hebben.”
Je kan natuurlijk ook de podcast herbeluisteren of lees het blogartikel na op Fotowedstrijd.club.