Het is een herfstdag in oktober. Mist en een frisse wind zijn van de partij. Ik rij langs het kanaal van Gent-Terneuzen. Ik zie twee mannen langs de kant van het water staan. Ik besluit te stoppen en uit te stappen. Hiervan wil ik meer weten.
Vissen in de mist
Ik maak kennis met Roger en Constant. Ze hebben hun lijnen uitgeworpen en staan al sinds vanmorgen in de mist te vissen. Ze kennen elkaar al jaren en staan regelmatig langs het kanaal van Gent-Terneuzen te vissen op snoekbaars.
Ik stel hen enkel vragen. Is mist nu het perfecte weer om te vissen? Bijten de snoekbaarzen dan meer? En dan krijg ik het geheim van iedere visser te horen. Je zal me niet geloven.
Het geheim van iedere visser
Is mist nu het perfecte weer om te vissen? Ik herhaal letterlijk de woorden van Roger: “Goo, ja, da weet ik ni. Ze moeten willen bijten, hé, menier. Daar draait het om.”
Ja daar heb ik eigenlijk nooit bij stilgestaan. Ze moeten willen bijten. Dat is de kern van de vissport.
Wat doe je met de gevangen vis?
Daarna begint Constant te vertellen dat hij hier aan het kanaal van Gent-Terneuzen al eens een keer een snoekbaars van 90 cm heeft gevangen. Roger is iets meer bescheiden. Zijn grootste vis was een snoekbaars van ongeveer 80 cm. Soms eens een “vijftiger” en meestal een “dertiger”.
Als je nu een snoekbaars vangt, zet je die dan terug of wat doe je ermee?
"We houden altijd onze gevangen vissen. We eten die ’s avonds of de dag erna op. Lekkers vers en beter dan kabeljauw."
Wat maakt fotograferen in de mist mooi?
Fotograferen in de mist geeft een zekere mystiek aan je foto. Op sommige dagen heb je geluk en is de zon ook van de partij. Dan zou je een foto kunnen nemen waarbij de zonnestralen door de mist priemen. Deze keer had ik pech. Geen zon. Geen zonnestralen.
Maar ik heb wel van iets anders kunnen profiteren. De mist zelf. De mist zorgt ervoor dat er veel storende elementen op de achtergrond verdwijnen en niet zichtbaar zijn.
In deze fotoreeks verdwenen de grote industriële gebouwen op de achtergrond letterlijk in de mist.
Waarop moet je letten bij fotograferen in de mist?
Mist kan de belichtingsmeter van je camera beïnvloeden. Kijk dus na de opname ook eens naar het histogram.
Als de mist echt zwaar aanwezig is, kan het zijn dat jouw fototoestel moeilijkheden gaat hebben met het scherpstellen van het onderwerp. Manuele scherpstelling kan soms noodzakelijk zijn.
Mist zorgt er ook voor dat natuurlijke contouren en contrasten verdwijnen. Zoek daarom naar andere contrasten. Mist zorgt dikwijls voor een wit vlak. Alleen al een boomstam kan contrast brengen aan jouw foto.
Mist zijn eigenlijk zwevende druppels. Condensatie is dus mogelijk op jouw lens of body. Ben je dus lange tijd in de mist aan het werk, controleer dan zeker jouw materiaal. Neem een droge doek mee of ga terug in een droge warme ruimte. Dit kan dan een cafeetje zijn, waarbij je je opwarmt bij een tasje koffie of een beker warme chocomelk.
Wat is mist?
Mist en nevel zijn piepkleine waterdruppels die in de lucht zweven. Mist ontstaat wanneer de luchttemperatuur hetzelfde is als de dauwpunt temperatuur. Op dat moment wordt waterdamp omgezet in waterdruppeltjes die zich vasthechten op zeer kleine, in de lucht zwevende stofdeeltjes of aerosolen.
Mist ontstaat meestal als de lucht afkoelt. Op plaatsen waar de vochtigheid het grootst is. Je ziet mist dan ook boven een wei of in de buurt van water, een rivier, kanaal of vijver.
Mist kan dus zeker een meerwaarde zijn voor jouw foto.
Houd vanaf nu de weersvoorspellingen in het oog en ga zeker eens op pad als er mist is. Het kan de moeite waard zijn!
Volg je ons al op Facebook?





