Viewfinder vergadert maandelijks. We bespreken onze ervaringen en lopende artikels. We hebben deze keer onze vergadering in het Plaasjkaffee op de Linkeroever in Antwerpen. We koppelen graag het aangename aan het nuttige. Na een Seef-biertje of twee trekken we de nacht in met ons fototoestel, een Nikon D7100 en D7200.
Plaasjkaffee op de Linkeroever (Antwerpen) - ISO 320 - 28 mm - 15 sec - f5 - lange sluitertijd in combinatie met een statief
De Linkeroever in Antwerpen ontleent zich uitstekend voor nachtfotografie. Het is een super mooie locatie en je hebt er mooie uitzichten. We hebben niet veel tijd, dus beginnen we er direct aan. Spontaan komt het thema 'Lichtjes van de Schelde' naar boven. We blijven in de buurt van het Plaasjkaffee en laten je met plezier onze foto’s zien.
Nachtfotografie is niet zo eenvoudig als het lijkt. Daarom geven we je snel al 5 basistips mee zodat jouw foto’s beter worden!
De Haven van Antwerpen, vanaf de dijk aan het Plaasjkaffee op Linkeroever - ISO 320 - 28 mm - 2,5 sec - f5
Dezelfde haven van Antwerpen met ISO 320 - 52mm - 11 sec - f8
TIP 1. Gebruik een statief bij nachtfotografie
Een open deur intrappen, niet? Gebruik een statief. Vermijd iedere beweging. Best gebruik je nog een afstandsbediening.
Toch zou je in de verleiding geraken om nachtfotografie aan te vatten met je modern fototoestel. Mijn Nikon D7200 kan tot 25000 ISO. Met de hand kan dan even verleidelijk worden. Maar opgepast voor hogere ISO-waarden!
TIP 2. Opgepast voor hogere ISO-waarden
Opgepast dus voor hogere ISO-waarden. Zeker als jouw fototoestel het technisch aan kan. Waarom dan wel?
Hoe hoger je jouw ISO-waarden instelt, hoe meer risico op ruis je gaat hebben. Ruis is niet eer of minder de kleine grijze korreltjes die je gaat zien; Net alsof je foto vuil wordt. Onduidelijk. En dat wil je net niet bij nachtfotografie.
Bij het nemen van deze foto’s zijn Jochem en ik niet hoger gegaan dan 320 ISO. We wilden de ruis zoveel mogelijk onderdrukken.
Wandeldijk op Linkeroever tussen Plaasjkaffee en café Minerva - langere sluitertijd zorgt voor contrast tussen statisch hek en bewegende takken van de treurwilg. Ook het aankomend koppeltje verandert in geesten.
TIP 3. Lange sluitertijden opzoeken
Een hoge ISO waarde betekent dus tegelijk dat je jouw sluitertijd langer moet maken. Dit is de tijd die de klep van jouw fototoestel nodig heeft om al het licht te absorberen.
Het langer maken van de sluitertijd betekent dus een risico op beweging. Daarom best een statief gebruiken bij nachtfotografie. Een langere sluitertijd betekent langs de andere kant ook logischerwijs meer licht (en scherpte) absorberen.
Tenslotte kan je met langere sluitertijd leuke dingen doen met bewegende verlichte onderwerpen.
Majestueuze treurwilg aan de tuin van Plaasjkaffee krijgt andere dimensie door het spel van de wind in de takken.
Zelfde boom in kleur met de 'spook takken'
TIP 4. Reflecties in het water bieden kansen bij nachtfotografie
Als het donker is, verandert de wereld. Echt waar. Je krijgt minder storende elementen te zien. Zo ook in de reflectie in het water.
Lichtjes krijgen meer aandacht. De omgeving verdwijnt in de donkerte. Dit maakt dat nachtfotografie eigenlijk wel best een kunst op zich is, die we graag verder willen ontdekken.
Houd je dus maar vast aan nieuwe fotoreportages bij nacht.
Plaasj van "Sintanneke". Statief opgesteld. Stukje dijk mee op foto. De lichtjes weerspiegelen. Refelctie in het water fleurt je foto op. Ook nog licht op het zand van het strand.
TIP 5 Oppassen voor storende lichten bij nachtfotografie
Nachtfotografie biedt voordelen voor reflecties. Je neemt foto’s bij een kleinere hoeveelheid licht. Je ziet dus ook minder storende elementen.
Maar we wonen in België. Eén van de meest verlichte landen ter wereld. En daarom moet je jouw standpunt en eventueel brandpunt heel goed uitzoeken.
Doe je dit niet, dan kunnen er al snel storende lichten in jouw foto slopen. Het is niet evident om die in nabewerking eruit te krijgen.
Het is beter om eerst te bezinnen vooraleer je begint. Uitkijken en kadreren is de boodschap!
Met nachtfotografie krijg je leuk lijnenspel van bewegende voorwerpen. In dit geval een loodsschip. Voor hij helemaal "flatline" gaat, nog een kleine opflakkering. Wie ziet het?
De light trails van het schip zijn ook hier goed zichtbaar. Als je goed oplet zie je al wat ruis optreden in de lucht.
In deze post zie je foto’s van Jochem en mezelf. Kris kras door elkaar. Je mag gerust raden van wie welke foto is. Ik geef je één tip mee. Het verschil is dat Jochem gebruik maakte van een afstandsbediening en ik niet. Wil je meer tips krijgen, dan moet je je inschrijven voor de nieuwsbrief. Of ons volgen op Facebook of Twitter.
Tot de volgende keer!












