viewfinder

View Original

Urbex België, verlaten plaatsen zoals een kerkhof

Als bij toeval ontdek ik deze verlaten plaats, een kerkhof. Gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen. Midden tussen de glooiende lijnen van de heuvels.

Ik merk dat er in de buurt een heuse bunkergordel is, maar een bezoek aan één van de verlaten bunkers stelt me teleur. Ze zijn in slechte staat. Bovendien is het die dag zeer regenachtig en wil ik niet te veel risico lopen met mijn nieuw toestel, een Fuji X-H1.

Ik besluit me te concentreren op dit kerkhof, midden tussen een rij huizen. Hoewel het kerkhof zelf nog zeer goed onderhouden wordt, is dit allesbehalve met de graven en grafzerken.

Deze verlaten plaats ligt vol met graven van oudstrijders. Zowel van Wereldoorlog I als II.

Dan rijst er bij mij de vraag op of deze verlaten plaats, die onderhouden wordt, wel zou passen binnen de definitie van “urbex” of in bijzonder “urbex en verlaten plaatsen”.

Wat is urbex?

De oorsprong van urbex wordt algemeen beschouwd als “urban exploring”, het ontdekken van stedelijke gebieden.

Als dit dan de algemeen aanvaarde definitie is van urbex, dan denk ik dat ik voldoe aan deze voorwaarde. Het kerkhof is een verlaten plaats midden in een stedelijk gebied. Allez, wel een kleine nuance, het kerkhof ligt eerder in een dorp dan in een stad.

Maar toch, check!

Uitgebreide definitie van urbex

Als je op internet een beetje meer zoekt naar de definitie van urbex, dan wordt bovenstaande definitie uitgebreid naar het bezoeken van verlaten gebouwen en plaatsen.

Hmmm, dan wordt het al wel wat moeilijker om deze fotoreportage te gaan plaatsen onder “urbex” of “urbex verlaten plaatsen”.

Verdorie!

Urbex en verlaten plaatsen

Bij verlaten plaatsen in het kader van urbex denkt iedereen aan écht verlaten plaatsen, waar al jaren geen mens meer geweest is. Volledig overwoekerd door de natuur en haar grillen.

Tja, dan trek ik ook hier snel aan het kortste eind, want dit kerkhof is niet echt verlaten. Eerder weinig bezocht omdat er enkel graven liggen van oudstrijders uit één van de twee Wereldoorlogen.

Pech dus.

Past deze fotoreportage dan eerder in documentaire fotografie in plaats van urbex?

De definitie van documentaire fotografie is een tak van de fotografie waarbij je de werkelijkheid documenteert. Er worden foto’s genomen om iets vast te leggen, hetzij als tijdsdocument hetzij om maatschappij kritiek te geven.

Twee zeer bekende documentaire fotografen zijn tevens twee toppers waar ik naar opkijk, Stephan Vanfleteren en Carl De Keyzer. Elk met zijn eigen stijl en zijn eigen onderwerpen.

Ze fotograferen en leggen het beeld vast voor de eeuwigheid. Als herinnering.

Dan denk ik dat deze fotoreportage ook eerder past in documentaire fotografie.

Documentaire fotografie met een toets van urbex erin

Met deze fotoreportage wou ik het lot van de oudstrijders vastleggen. Hun graven zijn verwaarloosd en aan hun lot overgedragen. Misschien zelfs zoals hun leven, toen ze vochten in de loopgraven. Verwaarloosd en aan hun lot overgedragen.

Terwijl toen de legerleiding ver achter de linies zat. Terwijl nu rondom de paadjes netjes en keurig worden onderhouden. Terwijl nu de familie of nabestaanden geen aandacht meer aan hen schenken.

Een contrast dus tussen de stuk gegane grafzerken en het kort gemaaide gras. En doe ik hier dan meteen al niet aan maatschappij kritiek…?

Alleszins denk ik dat de reeks past binnen documentaire fotografie en dat het urbex gehalte er als een lekker sausje overgegoten is.

Feel free om een commentaar te plaatsen en jouw mening te geven.

Tot binnenkort,

Sven aka Creativeboody