viewfinder

View Original

Smartphone fotografie, op vakantie of thuis.

De tweede maandelijkse opdracht die we elkaar tijdens de podcast (luister naar de aflevering met bespreking van de foto’s) geven, is er eentje die jij ook kan. Deze keer moet je jouw smartphone gebruiken om foto’s te nemen. Dus als je een mooie foto hebt, plaats een comment en bezorg ons jouw foto dan gaan we ermee aan de slag. Of je kan hem ook posten op onze Facebook-pagina of ons taggen op Instagram met de hashtag #viewfinder_be. Gegarandeerd dat we je een leuke comment geven en de foto delen :-)

Eerste gedachte bij smartphone-fotografie

Moet je moeite doen of verloopt alles vanzelf? Hier lopen de meningen van Jochem en Sven al snel uit elkaar.

Jochem vindt dat een foto nemen met zijn smartphone niet veel moeite vraagt en je al snel tot een bevredigend resultaat kunt komen. Sven daarentegen vindt zichzelf eerder beperkt in zijn mogelijkheden. Voor hem betekent fotograferen met je smartphone dat je een andere kijk moet hebben op fotografie.

Alleszins is het een verrassing voor beide heren.

Smartphone heb je altijd bij de hand

Voor Jochem is het gemakkelijker om te positioneren met je smartphone dan met je fototoestel. Voor Sven is dit niet gemakkelijker. Hij vindt dat doordat de smartphone lichter is, het net moeilijker wordt om mooie compositie te krijgen. Een uitdaging dus als je net dé foto ziet.

Park Midden Limburg - heidebloempjes staan in bloei

Omdat de heidebloempjes begin september in bloei staan, kiest Jochem voor Park Midden Limburg om zijn opdracht aan te vatten en foto’s te gaan nemen.

Hij gaat bij schemer ‘s avonds en maakt gebruik van Lume Cube. Dit is een continu licht, handig en compact.

Jochem maakt net zoals Sven gebruik van Snapseed, een gratis tool waarmee je mobiel snel en gemakkelijk je foto kan bewerken.

Minimalisme - symmetrie - contrast

Voor Sven ontleent smartphone fotografie zich perfect tot het nemen van foto’s met speciale aandacht voor minimalisme (compositie) en symmetrie.

Hij neemt een foto van een lantaarnpaal met eronder een verkeersbord. Hij neemt de foto rond het middaguur waardoor hij handig gebruik maakt van het harde licht om contrasten in de kleuren te krijgen.

Nadien bewerkt hij dit nog in Snapseed.

Snapshot op de Meir in Antwerpen

Jochem ziet een uitzonderlijke situatie, een duif aan de fontein van de Wapper in Antwerpen.

Een leuke foto. Een typische snapshot foto, maar Jochem geeft er toch een extra dimensie aan. Verder vertelt Jochem in de podcast wat voor hem het gemakkelijkste is: de smartphone of zijn fototoestel?

Je krijgt in de podcast ook te horen hoe je beter kunt scherp stellen en de belichting kunt manipuleren met je smartphone.

Golfbreker in Sant Marti d’Empuries (Spanje)

Sven brengt een foto van een golfbreker in de wedstrijd. Een emotionele foto, maar ook eentje die mooie compositie heeft tussen de lijnen van de golfbreker, de horizon, en de wazige lucht. De golfbreker wordt gebruikt als element om de foto te framen.

Trouwens deze foto is genomen tijdens het blauwe uur ‘s avonds.

Smartphone foto in Centraal Station

Sven wist dat Jochem een dergelijke foto zou nemen en zou gebruiken voor de maandopdracht. Jochem heeft namelijk een app op zijn smartphone geïnstalleerd, Spectre. Hij schreef hierover een blogpost.

Met deze app kan je met je mobiele telefoon een long exposure maken. Voor Jochem echt een “must have” (als je met je smartphone wilt gaan fotograferen).

Jochem geeft nog een tip mee om long exposure foto’s te maken in de positie “live” (waarschijnlijk enkel voor IPhone-gebruikers). Je neemt een foto (genomen in “live”-stand) en je scrollt naar boven. Daar zie je dan een keuze “lange belichting”. Hiermee kan je dan kiezen voor een lange sluitertijd.

Smartphone om studiofotografie te doen

Sven heeft eerder al eens geëxperimenteerd met een minimum aan materialen om toch studiofoto’s te maken. Deze keer experimenteert hij met zijn smartphone. Kan je er ook een studio foto mee nemen?

Hij gebruikt een pillicht, een stoffen kunstbloem, een leeg glas en een gevuld wijnglas met water.

Met deze opstelling gaat hij aan de slag om een soort van studiofotografie te doen met het materiaal dat hij vindt in het vakantiehuisje in Spanje. Jochem ontdekt trouwens op een bijzonder manier wanneer deze foto genomen is… Luister zeker naar de podcast, ter hoogte van de 40° minuut :-)